W szklanym naczyniu wymieszaj mąkę z przegotowaną
letnią wodą. Dodaj skórkę razowego chleba i kilka ząbków
czosnku. Naczynie przykryj czystą lnianą szmatką i postaw
w ciepłym pomieszczeniu. Po kilku dniach żur będzie
gotowy. Jeśli zależy Ci na ugotowaniu niezawiesistej zupy,
delikatnie (żeby nie zmącić zawartości), zlej sam płyn,
zostawiając na dnie mąkę. Jeśli natomiast lubisz żurki
gęściejsze, weź także część lub całą zawiesinę z dna
naczynia.
Wykonanie żurku:
Cebulę podpiec na patelni bez tłuszczu. Kiełbasę zalać
gorącym wywarem, dodać cebulę, liść laurowy i ziarna
pieprzu. Gotować 30 min. Wyjąć cebulę, wlać zakwas i
gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Wyjąć kiełbasę,
zupę przecedzić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,
śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kiełbasę pokroić w cienkie słupki. Dodać do żurku.
Zagotować. Podawać z połówkami jajek, licząc po jednej na
porcję.
*******************************************************
Babka cytrynowa
Składniki:
1 szklanka cukru ,1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do
pieczenia, 4 jaja, pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany, 3,5
łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, skórka otarta z 3
cytryn,6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 175°C, przygotować formę keksówkę
(22 x 8 cm) lub blaszkę według uznania. W misce wymieszać
mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać lekko
roztrzepane jaja i wymieszać mikserem, aż do uzyskania
gładkiej masy. W osobnym garnuszku połączyć ostudzone
masło, śmietanę i sok i skórkę z cytryny. Wlać do masy z
jajkami, wymieszać, można zmiksować. Ciasto przelać do
formy i piec około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Z
cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier (dokładnie
wymieszać, można dodać odrobinę gorącej wody). Polać
ciasto.
*******************************************************
Zdobienie pisanek:
-nakleić wzory z kolorowego papieru
-na skorupkę nanieść specjalnym pisakiem rozgrzany
Str. 3
Miękki mazurek z kajmakiem
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki krupczatki, 100 g cukru,
250 g masła, 4 żółtka, 4 łyżki mleka,
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy lub kilka
kropli aromatu wanilinowego
Kajmak:
puszka słodzonego mleka skondensowanego (250 ml), ok. 100
ml dżemu śliwkowego ,ok. 100 g orzechów włoskich, dowolne
polewy i bakalie do dekoracji, ew. 100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie kajmaku:
Puszkę mleka całkowicie zanurzoną w wodzie gotować pod
przykryciem na bardzo małym ogniu 2,5 do 3 godzin. Przed
otwarciem puszkę całkowicie ostudzić.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem posiekać w
misce. Dodać żółtka, mleko, aromat i jak najszybciej zagnieść.
Ciastem wykleić blachę. Można uformować ozdobny rant, ale
wówczas należy pamiętać o obciążeniu ciasta na przykład
niełuskanym grochem. Spód włożyć do piekarnika i zrumienić
w 180 stopniach przez około 25 minut. Upieczone ciasto
delikatnie przełożyć na deskę, posmarować cienką warstwą
kwaśnego dżemu lub powideł, posypać posiekanymi orzechami
włoskimi i w końcu rozprowadzić równą warstwę kajmaku.
Mazurek dowolnie ozdobić kolorową polewą, bakaliami,
orzechami albo owocami kandyzowanymi. Świetnie smakuje
również wersja mazurka posmarowanego dżemem, a następnie
warstwą kajmaku wymieszanego z rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladą.
*********************************************************
Żurek wielkanocny
Składniki:
2 l wywaru z mięsa i warzyw, 1 l żuru (zakwasu z żytniej mąki),
50 dag surowej białej kiełbasy, 35 dag kiełbasy polskiej surowej,
4 jajka na twardo, 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, 1
średnia cebula, 7 ząbków czosnku, 4 liście laurowe, 2 łyżki
suszonego majeranku, 10 kulek ziela angielskiego, 10 ziarenek
czarnego pieprzu, sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Zakwas z mąki żytniej do żurku:
Składniki: 3-4 łyżki żytniej razowej mąki, 2 szklanki
przegotowanej letniej wody, skórka razowego chleba, kilka